Concertreis Ludwigsburg; meer dan geslaagd!

Donderdag 10 mei 2018, 7.45 uur, 18 graden Celsius. Het is bewolkt maar er valt geen regen. Vanaf de Industriestraat draait een gloednieuwe touringcar van Hanneman de Pleinstraat in. Chauffeur Rob is trots op de nieuwe bus, en terecht!. In het verenigingsgebouw staat het slagwerk klaar dat in de grote aanhangwagen van de bus geplaatst word. Muzikanten brengen hun uniform in kledinghoes mee en hangen deze in de daartoe ingerichte garderobe van de bus. Koffers,instrumenten en vaandel in de bagageruimte. Mevrouw Meertens informeert nog waar we naar toe gaan en wenst ons veel succes. Om 8.30 uur vertrekt de Kon.Harmonie St.Caecilia met 48 personen naar Ludwigsburg. Geen stres, iedereen op zijn gemak en vooral ontspannen. Het lijkt voor deze vereniging wel een dagelijks ritueel.

 

Zoals de ouden zongen, piepen de jongen.

Na aankomst is in Hostel Ludwigsburg een repetitie vervolgens de warme maaltijd. Tijdens het eten ontvangt Herr Rosetti, de herbergier, een krat Heineken als dank voor zijn hulp tijdens de voorbereiding van de reis. Het Hostel ligt op een heuvel langs de Neckar met op loopafstand een voortreffelijke Biergarten aan de oever van de rivier. Ondanks een beetje regen tijdens de avond is het met terrasverwarming snel aangenaam. Instrumenten worden uitgepakt en de Duitse bezoekers vallen van de ene in de andere verbazing, vooral omdat de “spassmoeziek” hun heel bekend in de oren klinkt. Tot in de late uurtjes genieten vooral de jongeren terwijl de ouderen boven op de berg voldaan denken: Zoals de ouden zongen............

 

Vrijdag 11 mei wordt onder leiding van een gids,bij stralend weer, een rondrit gemaakt in de barokstad Ludwigsburg en worden diverse kastelen bezocht o.a. Schloss Ludwigsburg. In de middaguren krijgt iedereen gelegenheid om zelf een keuze te maken uit hetgeen de stad te bieden heeft. In de avonduren rijden we naar het 18 km verderop gelegen Ditzingen waar in het gebouw van de Stadtkapelle Ditzingen een repetitie is. Voorzitter Hans-Martin Bittler van de Stadtkapelle is ter plekke om ons met raad en daad bij te staan. Tenslotte brengen we een bezoek aan de grote feesttent naast het gebouw.

 

Zaterdag 12 mei. De dag waar we zo lang naar uitkijken. In de ochtend heeft iedereen de keuze: uitslapen of shoppen in de stad. Meteen na de lunch gaan we naar Ditzingen. De burgemeester en de Stadtkapelle Ditzingen hebben voor het gemeentehuis op deze prachtige zaterdagmiddag een geweldige ontvangst voorbereid. Met een hapje en een drankje is het goed vertoeven in de schaduw van de bomen.

 

Udo Jurgens Medley.

Als de muzikanten op het podium zitten is iedereen bij de les. Nu gaat het gebeuren. Arsenal, de statige openingsmars krijgt alle aandacht van het aanwezige publiek .Na elk muziekstuk zitten weer meer mensen in de grote feesttent. Als na de pauze de Udo Jurgens medley klinkt staan bezoekers boven op de tafel. Geweldig publiek! Na afloop van het concert is iedereen uitgeput. Alles wat er in zat is er ook uitgekomen. Missie geslaagd!

 

Adagio vanMahler.

Zondagmorgen 13 mei is iedereen al vroeg uit de veren. Na het ontbijt de

kamers leegmaken, koffers in de bus, kamerpasjes inleveren en met uniform en instrument om 9.00 uur met de bus naar de H.Dreieinigkeitskirche in Ludwigsburg. In een half uur tijd wordt achter het altaar alles wat los en vast staat opzij geschoven om de muzikanten te laten plaatsnemen. Pastoor Krist is bijzonder hartelijk en vraagt naar Nederlandse woorden om ons welkom te heten. En jawel hoor, de pastoor begint met: “Welkom dames en heren uit Kerkrade”. Als je zo ontvangen wordt dan ga je op het puntje van de stoel zitten. Dat doen we dus, en dat is te horen. Het Adagio van Mahler klonk grandioos!. Na de H.Mis hebben we alles weer netjes opgeruimd achter het altaar. Op de markt, voor de kerk,hebben we letterlijk en figuurlijk een gat in de lucht gesprongen. Dat hebben we nog nooit gedaan. Onderweg naar huis dankt voorzitter Will Kroonen iedereen voor de geweldige samenwerking. Dirigent Léon Simons zegt dat we goed gespeeld hebben, in de feesttent en in de kerk.

 

Het was een geweldige concertreis. Chauffeur Rob zei na afloop:” Deze reis had ik niet willen missen”. Als een chauffeur dat zegt, dan is een concertreis meer dan geslaagd.

 

Math.Giesen

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Concertreis Munster 29 mei t/m 1 juni 2014

In het Hemelvaartweekend van 2014 is Koninklijke Harmonie st. Caecilia, op concertreis geweest in Münster.
We hebben hier verbleven in het Johanniter gasthaus waarbij tot aan schone handdoeken toe verzorgd zijn geworden.

De eerste dag van ons avontuur bestond uit een korte busreis met aansluitend een repetitie. Waarna we (hoe kan het ook anders) hebben deelgenomen aan de barbecue te Havixbeck, met ouderwetse bierprijzen van één euro.

Op de tweede dag hebben we een korte rondleiding gekregen door Münster waarbij we hebben mogen genieten van HET liefdesverhaal van Munster: "De zwarte zwaan die verliefd is op een plastiek eend". Hierna hebben we op eigen initiatief Münster verkend waar veel mooie kerken en culturele gebouwen te bezichtigen zijn (een aanrader). In de avond hebben wij op het muziekschoolfeest in Havixbeck, bij gelegenheid van hun 40-jarig bestaan, een concert verzorgd.

De derde dag ging van start met kleine oogjes aan het ontbijt om vervolgens Münster in te gaan. 's Middags hadden we repetitie in de st. Anna Kirche in Münster. In de avond zijn we met zijn alle de havenfeesten gaan verkennen waarbij verschillende groepen voor muziek en entertainment zorgden.

De Laatste dag van onze reis is aangebroken en we spelen als afsluiter in de heilige mis van de st. Anna Kirche, een prachtige muzikale mis waarbij een combinatie van kerkgezang in samenspel met de harmonie de rode draad vormde. Ten slotte hebben we een laatste stop gemaakt op het muziekschoolfeest voor een afsluitende (hoe kan het ook anders) BBQ.
En helaas komt ook aan dit avontuur een einde en heeft de bus ons weer veilig thuis afgezet.

In Münster is ons concert in de St. Anna Kirche geweldig ontvangen zie hierbeneden de reacties via de link.

http://www.wn.de/Muenster/Stadtteile/Albachten/1581676-Orchester-Konijklike-Harmonie-aus-Kerkrade-zu-Gast-In-St.-Anna-spielt-die-Musik